Foloseste minicut-urile,

pentru cresterea masei musculare

Dupa toate intrebarile primite in Q&A-ul saptamanal organizat pe Instagram, legat de mini-cuts, imi pare doar firesc sa fac clipuri sau sa scriu articole pe subiectele de care sunteti interesati, asa ca here-we-go.

Intai, sa lamurim terminologia si sa incepem cu inceputul si anume sa clarificam ce este o perioada de CUTTING – rom. definire. Din punct de vedere tehnic mai este cunoscuta ca o perioada de dieta hipocalorica in care scopul principal este reducerea grasimii corporale. In alte cuvinte un „minicut” este forma scurtata a unui CUT, adica o perioada de definire semnificativ mai scurta.

Acum, probabil va intrebati, ce anume defineste un minicut, sau cat de scurt ar trebui sa fie pentru a fi considerat „mini”? Desi nu sunt constient de vreo standardizare legat de durata unui minicut, dpmdv orice perioada de definire pana in maxim 6 saptamani poate fi numita „mini”. Deci un minicut ar fi intre 2-6 saptamani.

De ce fix 6 saptamani? Nu este sub nicio forma o cifra magica, este vorba doar de bun simt in ceea ce priveste abordarea. Procesul meu de gandire este in felul urmator: totalul de grasime corporala pe care o poti slabi in 6 saptamani (sau mai putin), nu este foarte mare, iar daca ai nevoie sa scapi de mult mai multa grasime sau focusul tau primar este intr-adevar pe reducerea de grasime, atunci cu siguranta vei beneficia mai mult de pe urma unei perioade normale/complete de definire. Acum probabil te intrebi, daca un minicut tot nu produce rezultate semnificative in ceea ce priveste reducerea grasimii corporale, atunci de ce sa aplici un minicut ?

Ei bine, scopul unui minicut trece dincolo de simpla reducere a grasimii. Utilizarea unui minicut aduce beneficii insusi pentru perioada de acumulare de masa musculara. Initial cresterea in greutate (kilograme totale) accentueaza si sprijina procesul de crestere a masei musculare, dar mai tarziu tot aceasta crestere in greutate va limita procesul de acumulare de masa musculara. Confuz ?!

Lasa-ma sa explic: Pe masura ce cresti in greutate (kilograme totale), acumulezi atat masa musculara cat si grasime – fapt inevitabil. Insa pe masura ce se avanseaza in timp, cresterea nivelului de grasime corporala si cantitatea mare de nutrienti consumati in mod constat, pentru a sustine cresterea in greutate reduc sensibilitatea musculaturii la nutrienti (plafonare in acumularea de masa musculara) in timp ce grasimea nu este afectata si poate absorbi in continuare nutrientii din alimentatie. Bineinteles, daca acest trend continua, rezultatul va fi mult mai multa grasime corporala si proportional tot mai putina masa musculara acumulata.

Deci, dupa cum deja ai intuit, prin reducerea caloriilor pe un interval de 2-6 saptamani se realizeaza mai multe lucruri. Mai intai de toate, are loc resensibilizarea tesutului muscular la nutrienti, ceea ce duce la castiguri noi de masa musculara atunci cand reintroducem surpusul caloric in dieta. Apoi, reducerea procentului de grasime corporala sporeste tendinta organismului de a construi masa musculara si ceste posibilitatea de noi castiguri musculare avand un procent de grasime corporala care nu va afecta raportul de muschi/grasime o noua perioada de timp.

In esenta, prin reducerea nivelului de grasime corporala si cresterea sensibilitatii la nutrienti in mod periodic, minicut-urile resensibilizeaza corpul pentru noi castiguri de masa musculara.

Probabil mai ai o ultima intrebare sau nelamurire legat de aceasta abordare, si anume: de ce sa faci minicut-uri si de ce sa nu faci lucrurile traditional? De ce sa nu urmezi o perioada de masa timp de 24-48 de saptamani si dupa aceea sa aplici definirea traditionala timp de 16 saptamani ? Ei bine, nu este nimic gresit cu aceasa abordare, insa avantajul minicut-urilor este ca, in primul rand, ele impiedica plafonarea in ceea ce priveste acumularea de masa. In plus fata de acest dezavantaj al maselor lungi, perioadele lungi de definire au si ele dezavantaje serioase. Dupa o dieta mai lunga (12 saptamani sau mai mult), au loc modificari hormonale, reduceri semnificative ale NEAT-ului (activitatea separata de exercitii si sport) precum si cresterea nivelului de foame. Toate acestea fac trecerea intr-o faza de masa mult mai dificila, deoarece mai intai trebuie sa te ocupi de toate efectele secundare ale perioadei de definire, ca abia apoi sa poti tranzitiona in perioada de masa musculara.

In cele din urma alegerea apartine fiecaruia dintre noi, insa cand vine vorba de o abordare optima, balanta inclina in favoarea implementarii minicut-urilor in rutina nutritionala.