Impinsul cu bara de la piept,

pozitionarea corecta pentru executie in 3 pasi

Complexitate: Usor | Durata: 2 minute

Impinsul cu bara de la piept este probabil unul din cele mai populare exercitii cu greutati, in special in randul barbatilor. Insa pe cat de popular si aparent simplu acest exercitiu, pe atat de variate sunt metodele de executie care pot fi observate intr-o sala de antrenamente. Pentru cei care vor sa stie la ce anume sa fie atenti atunci cand doresc sa realizeze acest exercitiu corect si fara riscul accidentarii, in continuare gasiti 3 pasi care descriu pregatirea executiei.

  1. Spatele usor arcuit cand executam impins de la piept, nu numai ca ne ofera stabilitate dar ne obliga sa ne activam toata musculatura spatelui pentru o baza mult mai sigura si pentru a profita de toata forta pe care o avem.
  2. Prin asumarea acestei pozitii, umerii sunt asezati intr-o pozitie sigura (retractie scapulara) prin care riscul de accidentare este mic, dar si unde pectoralul este fortat in a recruta cat mai multe fibre musculare in miscare.
  3. In timpul executiei, picioarele trebuie sa fie „infipte” in sol si trase spre umeri pentru a obtine tensiunea musculara necesara unei baze solide, asta fara sa ridicam fesierii de pe banca. Pe parcursul executiei trebuie sa avem 3 puncte de sprijin – partea superioara a spatelui,  fesierii si picioarele. In acest fel ne putem ajuta de picioare pentru a stabiliza corpul si pentru un plus de putere (leg drive).

Daca atunci cand arcuiesti spatele sau cand duci picioarele spre umeri simti un disconfort sau tensiune musculara in jurul bazinului, acestea pot indica o problema la nivelul psoasului mare si a dreptului femural care pot fi contractati/tensionati.

Atentie: pentru persoanele cu probleme in zona lomabara (lordoza), este recomandat impinsul de pe sol sau impins cu picioarele ridicate, deoarece in acest caz hiperextensia coloanei este periculoasa.