Somonul si Omega3,

nu este intodeauna ceea ce pare

Complexitate: Usor | Durata: 2 minute

Lumea cumpara somon si pestele in general asteptand ca acesta sa fie o optiune sanatoasa. Din pacate, daca cumperi pesti de crescatorie (acvacultura), nu este ceea ce vei obtine.

Somonul de crescatorie contine de 2 ori mai multa grasime decat cel salbatic, si nici macar nu este grasimea buna Omega 3 pe care speri sa o obtii consumand pestele. Este in mare parte grasime Omega 6 iar asta datorita modului in care sunt crescuti (miscare limitata) si datorita hranei bogate in grasimi care le este data – fata de pestii salbatici care sunt mult mai activi si care mananca doar ceea ce gasesc in habitatul lor natural.

Oamenii in general au nevoie sa isi imbunatateasca raportul dintre Omega 3 si Omega 6, cel din urma fiind predominant in dieta vestica si intr-o proportie mult prea mare. Somonul de crescatorie, de asemenea, este mult mai bogat in anumiti contaminanti, desi continutul de mercur pare sa fie aproximativ acelasi.

Astfel, in ciuda pretului mai mare, daca vrei sa mananci somon, opteaza pentru somonul salbatic. Iar daca mananci in oras si nu este clar daca somonul servit este salbatic, nu sacrifica o masa buna cu un somon de crescatorie, ia-ti mai bine o friptura de vita.