Procrastinezi ?!

3 strategii sa incepi sa faci ce iti doresti

PROCRASTINA, procrastinez, vb. I. Tranz. A amana sau a intarzia inceperea executiei unei sarcini; a temporiza, a taragana, a tergiversa. Din engl. procrastinate.

1. NU MAI DRAMATIZA
Unul dintre cele mai mari motive pentru care oamenii procrastineaza este pentru ca dramatizeaza sau exagereaza anumite aspecte ale vietii lor – fac din tantar armasar. Par sa gandeasca, ca indiferent cat de mare sau mica este o sarcina, este prea greu de facut. Analizeaza excesiv in loc sa planifice si sa execute.

Sfatul meu: Gandeste pozitiv si priveste-o ca pe o provocare, in genul “OK, cu siguranta, nu este sarcina mea preferata, dar pot sa o fac, pot trece peste ea.”

2. CONCENTREAZA-TE PE “DE CE”-ul IMPORTANT PENTRU TINE
Procrastinatorii se concentreaza de regula mai mult pe beneficiile pe termen scurt (evitand stresul asociat realizarii unei sarcini pe termen lung), in loc sa se gandeasca la rezultatele pe termen lung. Astfel, se adauga stresul de a nu face acest lucru, precum si consecintele evitarii si nerealizarii acestei sarcinii in discutie – ceea ce trebuie sau vor sa faca.

Sfatul meu: “Incearca sa te concentrezi asupra motivului pentru care faci aceasta sarcina/lucru.”

3. FII REALIST
Pe masura ce iti planifici sarcina respectiva – si stabiliesti ce anume ai de facut, planifica cu cap, pentru succes. La ce ma refer aici, proiectele in general dureaza de cele mai multe ori, mai mult decat se estimeaza initial, asa ca adauga in planificare timp suplimentar (tampon) care sa iti permita sa iti atingi telul in timpul propus. Dar mai ales cauta modalitati sa iti faci viata mai usoara, de exemplu: daca nu esti o persoana matinala, nu te astepta dintr-o data sa te trezesti cu o ora mai devreme pentru a incepe sa te antrenezi, mai ales daca este o rutina pe care ai abandonat-o de luni de zile. Ar fi mult mai util sa programezi antrenamentul strategic, in felul in care stii ca iti este cel mai usor sa il aplici – in timpul pranzului sau inainte de cina.

Ideea este ca trebuie sa lucrezi cu ceea ce ai tu la indemana (tu te cunosti cel mai bine), si nu sa incerci sa imiti ceea ce vezi la altii prin social media – asta poate fi cel mult inspiratie pe care apoi sa o modelezi in rutina ta.