Bauturile zero-zahar,

ce contin si cat de daunatoare sunt

Complexitate: Mediu | Durata: 15 minute

Fie ca vrem sa satisfacem pofta de dulce, sa controlam aportul caloric si sa optimizam compozitia corporala sau sa mentinem ehilibrul glicemic si sa ne ferim de cariile dentare, bauturile carbogazoase fara zahar au devenit solutia de prima linie.

Diversitatea aromelor si disponibilitatea lor in marea majortate a magazinelor si a restaurantelor a dus inevitabil la cresterea consumului, a adeptilor, dar si a opiniilor radicale si a aparatori neinduplecabili si neiertatori ai sanatatii.

Ce stim de fapt despre aceste bauturi? Sunt sigure? Care este treaba cu chimicalele despre care toata lumea vorbeste? Pentru a ne forma o opinie trebuie sa intelegem mai intai ce contin aceste bautri si care este rolul ingredientelor, dar si riscurile asociate cu acestea.

Ce contin bauturile carbogazoase fara zahar?

  • apa – in proportie de 90%
  • dioxid de carbon – < 1%
  • coloranti – acestia pot fi naturali ex: beta-carotenii din Fanta Zero sau sintetici ex: Caramel in Pepsi Max, Cola Zero
  • conservanti – Sorbat de Potasiu, Benzoat de Sodiu. Acestia au rolul de inhiba dezvoltarea microorganismelor si cresc termenul de valabilitate. Benzoatii se gasesc si in merisoare, ciuperci, scortisoara si cuisoare si pot da reactii alergice la persoanele predispuse daca se consuma in cantitati mai mare decat DZA = 5mg/kgc. Combinatia dintre Bezoat de Sodiu si Acidul ascorbic, in prezenta luminii si a caldurii, poate duce la formarea de benzen – un compus toxic. Atentie la sucurile lasate mult timp la caldura pe raft. Combinatia dintre benzoati si indulcitorii artificiali duce la sindromul hiperactivitatii (ADHD) la copiii care au consumat bauturi carbogazoase fara zahar.
  • corectori de aciditate – cel mai des folositi sunt acidul fosforic si acidul citric. Acestia au rol in mentinerea pH-ului scazut (bauturile carbogazoase au un pH aproximativ de 2,5). Corectorii de aciditate stimuleaza secretia salivara si sunt substante corozive pentru dinti. Acidul fosforic se foloseste si in cabinetele stomatologice datorita proprietati demineralizante, dar la concentratii mai mari. Acidul fosforic concentrat este utilizat in industrie ca agent anti-rugina, astfel putem intelege de ce exista atat de multe videoclipuri pe internet in care bucati de metal sunt curatate de rugina cu Coca Cola Zero. Nu este un miracol si nici nu este un argument „contra”, este chimie pura. Insa un argument „contra” sustinut, ar putea fi faptul ca bauturile zero zahar, datorita acidului fosforic, pot inrautati afectiunile renale, reducand absorbtia Calciului si a Magneziului, scazand astfel densitatea osoasa.
  • arome – sunt elementele care ofera gustul distict al fiecarei bauturi si sunt considerate sigure pentru consum.
  • indulcitori – cei mai folositi sunt Aspartam, Acesulfam K, Ciclamat de Sodiu si Sucraloza.

Aspartamul

Aspartamul este un compus chimic format din 2 aminoacizi – acid aspartic si fenilalanina si o grupare metil, fiind de de 200 de ori mai dulce decat zaharul. La baza este o proteina, deci furnizeaza 4kcal/g. Datorita puterii mari de indulcire aceasta se foloseste in cantitati foarte mici iar aportul caloric devine neglijabil.

Aspartamul se descompune enzimatic in Fenilalanina 50% (un aminoacid esential), Acid Aspartic 40% (aminoacid neesential) si Metanol 10% (un produs toxic). Insa lucrurile trebuie privite in contextul larg, si de exemplu sucul de portocale (250ml) produce cam tot atat metanol in organism, sucul de rosii(250ml) produce de 4x mai mult, in timp ce sucul de grapefruit – de 2x mai mult.

DZA (Doza Zilnic Admisa) pentru Aspartam este de 40mg per kilogram de corp. La fel trebuie inteles ca o doza de Cola Zero, are 58mg de Aspartam. Pentru a depasi DZA, un barbat de 70kg trebuie sa consume minim 13L de Cola Zero. Good luck with that!

Aspartamul nu stimuleaza secretia de insulina si nu este corelat cu aparitia cancerului si a tulburarilor metabolice.

Acesulfam K

Acesulfam K-ul este eliminat nemodificat din organism, nu creste potasemia si este lipsit de calorii. Poate insa determina nasterea prematura daca este consumat in exces si poate afecta preferintele gustative ale copilului.

Nu sunt dovezi ca ar fi responsabil de aparitia cancerului la om, doza zilnica admisa, DZA este de 9mg/kgc. Iar pentru a depasi aceasta valoare, o persoana de 70kg trebuie sa consume minim 7L de Cola Zero.

Ciclamatul de Sodiu

Ciclamatul de sodiu este de 20-50 de ori mai dulce decat zaharul, dar este metabolizat in organism intr-un procent mai mic de 10% si este stabil la prepararea termica.

Cercetarile recente au infirmat zvonurile comform carora Ciclamatul de Sodiu ar produce Cancer si atrofie testiculara.

Sucraloza

Sucraloza este unica printre indulcitori deoarece este sintetizata din zahar prin inclouirea a 3 grupari hidroxil cu atomi de clor si este de 200x mai dulce decat zaharul. Odata consumata, sucraloza este eliminata nemodificata.

Studiile recente au infirmat legatura dintre sucraloza si migrene, cancere, alterarea sistemului imunitar, infertilitate, dezechilibru glicemic. Nu se recomanda in bolile inflamatorii intestinale deoarece poate agrava simptomatologia.

Cat de daunatoare pot fi pentru organism?

Bauturile fara zahar au fost incriminate de deteriorarea starii de sanatate in special din cauza prezentei indulcitorilor artificiali. Studiile recente au infirmat legatura de cauzalitate dintre indulcitorii artificiali si cancere, boli neurologice sau metabolice, insa exista cateva aspecte care trebuie mentionate in legatura cu indulcitorii artificiali:

  • Sunt siguri daca se respecta DZA si modul de pastrare al alimentelor care ii contin.
  • Consumul exagerat poate agrava alergiile.
  • Pot stimula receptorii gustativi si, prin mecanisme de comensare, sa creasca apetitul, secretiile de hormoni gastro-intestinali si astfel, sa creasca si aportul de alimente nefiind de mare ajutor in dietele de slabire.
  • Consumati pe perioade extinse, altereaza microbiota intestinala, sistemul imunitar si raspunsul insulinic.
  • Pot produce ADHD la copiii expusi la cantitati mari de indulcitori artificiali.
  • La persoanele cu epilepsie indulcitorii pot scadea pragul convulsivant.

Cat de sigure sunt pentru consum?

Orice substanta adaugata in alimente este supusa unor evaluari a sigurantei inainte de a se permite utilizarea acestora in cadrul alimentatiei. Exista o cerinta stricta a autoritatilor competente conform careia aditivii sunt reevaluati oricand este necesar: atunci cand se schimba conditiile de utilizare (oricarui aditiv ii este analizata siguranta in compozitia unui aliment, nu doar separat), dar si a noilor informatii si descoperiri stiintifice.

Comitetul stiintific pentru alimentatie umana (SCF) si Autoritatea europeana pentru siguranta alimentara (AESA) sunt autoritatile responsabile pentru analiza sigurantei aditivilor. Practic, atunci cand vedem ca un aliment este „plin de chimicale” si totusi il gasim pe raft, inseamna ca aditivii prezenti in aliment nu prezinta nici un risc de siguranta pentru sanatatea consumatorului si exista o necesitate tehnologica care ii justifica utilizarea.

In concluzie:

  1. Sucurile carbogazoase fara zahar pot fi daunatoare atunci cand sunt consumate pe termen lung, in exces. La fel ca si merele, migdalele si orice alt aliment.
  2. Conservantii si corectorii de aciditate reprezinta un pericol mai mare comparativ cu indulcitorii artificiali deoarece ii gasim intr-o gama mult mai larga de alimente iar DZA poate fi mai usor atinsa daca in alimentatia noastra predomina alimentele intens procesate.
  3. Nu exista studiu care sa fi evaluat efectul bauturilor fara zahar asupra persoanelor cu o viata activa, care au o nutritie optima, respecta orarul de somn si nu consuma substante toxice. In schimb, sunt o multime de studii care coreleaza consumul de bauturi fara zahar cu anumite patologii deja existente (diabet zaharat, boali coronariene, tulburari de comportament alimentar, ADHD, etc), agravari al unor patologii sau simptomatologii, iar rezultatul este scos din context si prezentat publicului.
  4. Nu putem nega potentialele efecte adverse si nici sa afirmam ca sucurile „zero” sunt o sursa de sanatate, insa alegerea de a consuma sau nu trebuie sa fie una informata.