Prajitura proteica,

cu mere si dovleac

Complexitate: Mediu | Durata: 10 minute

Duminica m-am trezit cu chef si mai ales timpul necesar sa fac o asa-zisa prajitura proteica care imi statea de mult pe creier si de care nu avusesem insa timp pana atunci. Nu aveam o reteta, nici macar nu stiam toate ingredientele, pe care urma sa le folosesc … mai ales ca situatia din frigider nu era incurajatoare, insa aveam o idee. Stiam ca blatul prajiturii mele va fi din fulgi de ovaz si mai stiam ca vreau sa fac prajitura intr-o forma rotunda. Data fiind situatia precara din punct de vedere al ingredientelor disponibile, era clar ca va trebui sa tin lucrurile pe cat de simplu posibil, asa ca am inceput improvizatia:

Blatul

120 gr. fulgi de ovaz – Auchan
30 gr. unt de arahide – GymBeam
5 albusuri de ou

Am amestecat fulgii de ovaz cu ce untul de arahide si albusurile de ou. Am insistat sa le frec pana am obtinut o masa omogena cu o consistenta lipicioasa (exact cum mi-am inchipuit) doar buna de intins in forma mea rotunda sub forma unui blat. Insa, inainte de pune compozitia in forma, invatand din experientele anterioare in care gateam tot felul de bunatati dar nu puteam sa le scot din forme, am uns intreg recipientul cu un strat de unt de cocos (pe interior).

Pasul urmator a fost sa transfer compozitia in recipient si sa o intind uniform pe fundul formei cu mana. Adevarul este ca in mintea mea imi imaginam ca o voi intinde si pe peretii laterali, insa doar atat mi-a ajuns din cantitatile folosite. Asadar, grosimea asa-zisului blat nu depasea 3-4 mm (deci subtire). Oricum, nu imi doream neaparat sa ma infund cu ovaz, scopul blatului era mai mult de sustinere a restului compozitiei … si poate sa dea un plus de consistenta prajiturii finale.

Buun, in momentul acesta imi aduc eu aminte ca vazusem undeva ca ar fi bine sa „intaresc” putin blatul, asa ca il bag in cuptorul preincalzit la 190 gr. C . Deci, 15 minute mai tarziu, am terminat cu blatul.

Fructele

In reteta initiala, care se derula in capul meu, ar fi urmat ca acum sa creez crema, adica amestecul de ingrediente lichide si prafuri (proteice) care ar fi ajuns peste blat. Dar blatul din capul meu avea si margini, asa ca mi-am zis sa mai adaug ceva … ceva cu o alta textura si care sa nu imi lase prajitura atat de seaca. Asa ca, fiind un fan inrait al prajiturilor cu mere, alegerea a fost simpla, am decis sa adaug mere retetei mele.

Lucrurile stau aici destul de simplu si singurul lucru pe care l-as schimba daca ar fi sa mai fac o data prajitura, ar fi ca as pune mai multe mere. Dar eu va spun ce am facut, iar voi decideti cum doriti sa o schimbati. Deci:

4 mere medii

Am decojit merele, le-am taiat in patru bucati si le-am scos toti samburii si miezul acela lemnos. Nu este dezamagire mai mare la o prajitura de mere decat pe masura ce mananci sa tot dai peste bucati de miez pe care sa trebuiasca sa le culegi din gura in timp ce mananci. Deci, curata cu grija merele!!!

Odata curatate le-am taiat pe toate in cubulete. Daca aveam mai multe mere si neaparat mai multa rabdare, le-as fi razuit sa pot crea un strat generos de mere peste blat … insa neavand nici una nici alta, de data asta m-am oprit la cubulete.

Odata pregatite merele, nimic mai simplu, le-am adaugat direct in forma, peste blat unde am incercat sa le asigur o distributie uniforma. Trebuie mentionat ca blatul era scos deja de ceva vreme din cuptor. Acum, tot ce mai ramanea de facut era umplutura, crema sau mixul de ingrediente lichide – nici nu stiu cum sa ii spun.

Umplutura

400 gr. piuree de dovleac – Mega Image
200 gr. piuree de mere si pere – Auchan
20 gr. indulcitor cu stevia – Auchan
90 gr. pudra proteica – produs similar MuscleTech
20 gr. unt de arahide – GymBeam
2 oua intregi

In faza asta lucrurile sunt relativ simple, pur si simplu se adauga toate ingredientele intr-un bol si se amesteca – fie energic cu o lingura sau mai facil cu un mixer. Esenta este ca mixul sa fie omogen. Aici trebuie mentionat ca in functie de tipul de pudra proteica folosit este posibil consistenta mix-ului sa varieze. Diferentele insa nu ar trebui sa fie majore. Asa ca, daca amestecul este prea lichid mai poti adauga o cupa de pudra proteica pentru a-l ingrosa … sau ai putea sa fi pus din start mai putin piuree, dar daca ai ajuns pana in pasul asta, este tardiv sa mai faci altceva decat sa adaugi ingrediente in speranta de a-l ingrosa.

Buuun! Odata incheiata actiunea, nu a ramas decat sa adaug umplutura peste blatul cu mere si sa finalizez creatia. Zis si facut, am turnat frumos compozitia in forma, m-am asigurat ca este uniform distribuita si mi-am spus in gand ca si daca nu voi reusi sa o scot la final, tot o voi manca cu lingurita direct din recipient.

In regula, acum urmeaza partea usoara si anume bagatul in cuptor unde am lasat prajitura undeva la 40 minute. O supraestimare din partea mea avand in vedere ca a iesit putin cam rumenita deasupra, insa a asta nu i-a stricat gustul. Realitatea este ca in paralel editam un clip pentru canalul de youtube si am uitat si de mine si de prajitura.

Odata scoasa din cuptor recomand insa sa fie lasata in pace pana se raceste destul pentru a putea fi incercata scoaterea din forma … cu succes sper. Eu am lasat-o cam 6 ore iar apoi cu multa rabdare, ceva nu tocmai caracteristic mie, am reusit sa o scot intreaga din recipient. Oricum, pun reusita asta pe seama untului de cocos folosit din abundenta la ungerea formei.

Iar pentru voi, cei intresati de calorii si proportii de macronutrienti, valorile nutritionale ar fi cam asa pentru intreaga prajitura – in paranteze se regasesc valorile pentru 1 felie din cele 8 totale, ceea ce inseamna o portie rezonabila dupa parerea mea.

Calorii – 1900 // 236 per felie
Proteine – 141gr. // 18 gr. per felie
Grasimi – 47 gr. // 6 gr. per felie
Carbohidrati – 256 gr. // 32 gr. per felie