Pachete de suplimente,
pe grade de experienta: incepator, intermediat, avansat

Complexitate: Mediu | Durata: 30 minute

Pachete suplimente

Acest articol isi propune sa identifice acele suplimente utile de folosit in scopul imbunatatirii performantei sportive dar si pentru o sanatate mai buna in general. Suplimentele prezentate sunt organizate in trei categorii, si anume: suplimente de baza, recomandate tuturor si cu o eficacitate dovedita, suplimente care pot fi eficiente in contextul potrivit, insa care nu sunt neaparat necesare tuturor, iar ultima categorie fiind suplimentele care au potential insa pentru care lipsesc dovezile – mai exact pot sa dea rezultate sau se pot dovedi o risipa de bani. Acestea din urma merita avute in vedere insa nu ar trebui sa constituie fundamentul stack-ului tau de suplimente.

Mai mult, suplimentele discutate in acest articol sunt impartite in patru categorii pentru a simplifica alegerea lor in functie de scopul individual. Mai exact, in primul rand discutam despre suplimente pentru sanatate in general, apoi avem suplimente organizate pe clase de experienta in sala, si anume: incepatori, intermediati sau avansati.

Pentru acesta simulare de realizare/achizitionare a unui stack de suplimente, am folosit 3 site-uri populare de suplimente nutritive, fiecare cu propriul brand de produse: GymBeam, Prozis, MyProtein.

★ Analiza efectuata in acest articol se bazeaza strict pe informatiile disponibile pe site-urile de prezentare ale produselor. Recomandarea Alpha Bodies pentru fiecare produs ia in calcul: concentratia, calitatea si ingredientele declarate ale produsului si pretul per unitate.

Info: Pentru a citi mai multe detalii despre fiecare supliment in parte, fa click pe ✚ in dreptul numelui acestora.

Suplimente pentru sanatate generala

Primul pachet de suplimente contine o serie de produse menite sa sustina si imbunatateasca stare generala de sanatate si sa creeze contextul optim pentru stresul activitatilor sportive.

Vitamina D Vitamina C Magneziu Zinc
Probiotice Enzime digestive Glucozamina Melatonina
Glutamina

Vitamina D este unul din cei 24 micronutrienti critici pentru supravietuire. Deficienta de vitamina D este pe locul 1 in tarile dezvoltate. Suplimentarea cu vitamina D este asociata cu cresterea cognitiei, imunitatii si starii generale de bine iar persoanele cu deficienta de vitamina D pot experimenta o crestere a testosteronului in urma suplimentarii.

Vitamina K este adesea suplimentata alaturi de vitamina D, deoarece ambele imbunatatesc sanatatea oaselor. De fapt, suplimentarea celor doua impreuna va imbunatati efectele fiecaruia, deoarece lucreaza sinergic. Vitamina D consumata excesiv poate duce la calcifierea arteriala, insa vitamina K reduce aceasta acumulare. Ambele vitamine sunt liposolubile, adica pentru absorbtie este recomandata administrarea acestora in contexul unei mese care contine grasimi.

GymBeam MyProtein Prozis
Pret 11.8 RON / 60 caps 49 RON / 180 caps 43 RON / 120 caps
Pret pe capsula 0.2 RON 0.27 RON 0.36 RON
Recomandarea AB ★ ★ ★ ☆ ☆ ★ ★ ★ ★ ☆ ★ ★ ☆ ☆ ☆

Vitamina C este un supliment popular datorita proprietatilor sale. Vitamina C reduce simptomele racelii iar in cazul sportivilor suplimentarea cu vitamin C poate reduce la jumatate riscul contactarii unei raceli.

GymBeam MyProtein Prozis
Pret 11.9 RON / 30 caps 29 RON / 60 caps 48 RON / 60 caps
Pret pe capsula 0.4 RON 0.48 RON 0.8 RON
Recomandarea AB ★ ★ ★ ☆ ☆ ★ ★ ☆ ☆ ☆ ★ ☆ ☆ ☆ ☆

Deficienta de magneziu este a doua cea mai intalnita in tarile dezvoltate. Magneziul este un mineral esential si al doilea cel mai predominant electrolit in corpul uman. Electrolitii (sodiu, potasiu, calciu, clor, fosfat si magneziu) sunt importanti pentru ca ajuta la mentinerea unui echilibru in ceea ce priveste cantitatea de apa din corp, aciditatea corpului, ajuta la transportul nutrientilor in celule, eliminarea deseurilor din celule si asigura functionarea in parametri a nervilor, muschilor, inimii si a creierului.

GymBeam MyProtein Prozis
Pret 48 RON / 90 caps 59 RON / 90 caps 43 RON / 60 caps
Pret pe capsula 0.53 RON 0.66 RON 0.72 RON
Recomandarea AB ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ ★ ★ ★ ★ ☆

Zincul este un mineral esential implicat in numeroase enzime, cum ar fi cele antioxidante, in functia creierului, sistemului imunitar, etc. Zincul este cel mai frecvent suplimentat pentru a reduce frecventa imbolnavirii, pentru a sprijini niveluri optime de testosteron si pentru mentinerea sanatatii prostatei (barbati).

GymBeam MyProtein Prozis
Pret 28.9 RON / 100 caps 29 RON / 90 caps 42 RON / 120 caps
Pret pe capsula 0.29 RON 0.32 RON 0.35 RON
Recomandarea AB ★ ★ ★ ★ ☆ ★ ☆ ☆ ☆ ☆ ★ ★ ★ ☆ ☆

Probioticele sunt bacterii vii si fermenti benefici in special sistemului digestiv. De obicei, cand vorbim de bacterii ne ducem cu gandul la boala, insa corpul uman este plin de bacterii, atat bune, cat si rele. Probioticele sunt asa-zisele bacterii „bune”, deoarece ajuta la mentinerea sanatatii intestinale. Probiotice se gasesc atat sub forma de suplimente dar si in unele alimente, cum ar fi iaurtul.

GymBeam MyProtein Prozis
Pret 48 RON / 60 caps 69 RON / 60 caps
Pret pe capsula 0.8 RON 1.15 RON
Recomandarea AB ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ★ ★ ★ ☆ ☆

Enzimele digestive produse de corpul nostrum ajuta la descompunerea alimentelor, astfel incat sa putem absorbi nutrientii continuti in macarea consumata. Gura, stomacul si intestinul subtire produc unele enzime digestive. Insa majoritatea enzimelor provin din pancreas: precum lipaza (descompune grasimile), amilaza (descompune carbohidratii) si proteaze si peptidase (descompun proteinele).

Odata ce substantele nutritive sunt rupte in molecule suficient de mici, acestea sunt absorbite prin peretele intestinului subtire in sange si apoi sunt livrate in tot corpul. Uneori, organismul nu produce suficiente enzime digestive iar acest lucru poate incetini procesul de digestie si poate duce la simptome incomode, situatii in care se recomanda suplimentarea cu enzimele respective.

GymBeam MyProtein Prozis
Pret 38.2 RON / 60 caps 75 RON / 90 caps 53 RON / 90 caps
Pret pe capsula 0.64 RON 0.83 RON 0.59 RON
Recomandarea AB ★ ★ ★ ☆ ☆ ★ ★ ☆ ☆ ☆ ★ ★ ★ ★ ☆

Glucozamina este foarte frecvent utilizata in medicina alternativa pentru artrita genunchiului. Exista doua tipuri de glucozamina, clorhidrat si sulfat. Desi similare, ele nu au acelasi efect atunci cand sunt utilizate sub forma de suplimente. Sulfatul de glucozamina are o absorbtie mult mai buna. Sulfatul de glucozamina pare sa fie unul dintre cele mai populare suplimente nutritive pentru sportivi fiind utilizat de catre sportivii cu osteoartrita. Condroitina, in combinatie cu glucozamina, pare a fi sinergica prin inducerea sintezei de colagen.

GymBeam MyProtein Prozis
Pret 47.9 RON / 120 caps 34 RON / 120 caps 59 RON / 30 caps
Pret pe capsula 0.4 RON 0.28 RON 1.97 RON
Recomandarea AB ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ☆ ★ ★ ☆ ☆ ☆

Melatonina este un hormon secretat in creier care regleaza somnul. Lumina suprima sinteza melatoninei in creier. Utilizarea principala a melatoninei ca supliment este de a normaliza tiparele anormale ale somnului. Astfel, suplimentarea cu melatonina poate fi utilizata ca ajutor pentru somn, nu da dependenta si nu influenteaza negativ productia proprie de melatonia.

Alte produse cu o utilizare similara sunt GABA, Triptofan, 5-HTP.

GymBeam MyProtein Prozis
Pret 80 RON / 90 caps
Pret pe capsula 0.89 RON
Recomandarea AB ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ★ ★ ★ ☆ ☆

✚ GABA

GymBeam MyProtein Prozis
Pret 47.8 RON / 120 caps 69 RON / 60 caps
Pret pe capsula 0.4 RON 1.15 RON
Recomandarea AB ★ ★ ★ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ★ ☆ ☆ ☆ ☆

✚ 5-HTP

GymBeam MyProtein Prozis
Pret 55 RON / 90 caps 75 RON / 60 caps
Pret pe capsula 0.61 RON 1.25 RON
Recomandarea AB ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ★ ★ ★ ☆ ☆ ★ ★ ☆ ☆ ☆

Glutamina este un aminoacid care are un rol important in celulele musculare. A fost aratat in laborator ca adaugand glutamina la celule, aceasta creste sinteza proteinelor musculare.

In realitate insa, problema este ca glutamina sa ajunga la celulele musculare. Dupa ingestie, glutamina este absorbita de intestine si de ficat si nu ajunge la celulele musculare. In schimb, ulterior ficatul elibereaza glutamina catre alte tesuturi din corp, in functie de nevoie. Prin urmare, suplimentarea cu glutamina este benefica sistemului digestiv si ficatului, insa cata vreme glutamina nu ajunge la muschi nu va putea stimula o crestere a sintezei proteinelor musculare, motiv pentru care glutamina este inclusa in pachetul de sanatate.

GymBeam MyProtein Prozis
Pret 62.2 RON / 500 gr 90 RON / 500 gr 87 RON / 600 gr
Pret pe 100 gr. 12 RON 18 RON 15 RON
Recomandarea AB ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ ★ ★ ★ ★ ☆

Suplimente pentru incepatori

Al doilea pachet este adresat incepatorilor. Acesta include doar suplimente de baza cu o eficacitate dovedita in imbunatatirea performantei sportive.

Concentrat proteic
Creatina

Concentratele proteice tipice sunt cele din zer si sunt produse derivate din lapte, fiind extrem de populare datorita digestibilitatii ridicate. Beneficiile acestora sunt foarte bine documentate in contextul dezvoltarii musculare. Aceste beneficii se datoreaza consumului crescut de proteine in combinatie cu antrenamentele cu greutati. In acelasi timp ajuta la limitarea pierderilor musculare pe parcursul dietelor hipocalorice si intr-o oarecare masura ajuta la limitarea acumularii de grasime in perioadele de surplus caloric. Aceste efecte nu sunt exclusiv asociate cu concentratele proteice, insa sunt una din alternativele mai eficiente in comparatie cu alte surse de proteine per gram de produs.

Aceleasi caracteristici si beneficii se aplica si concentratelor proteice vegane, diferenta fiind ca aceste produse sunt special conceput pentru vegani si vegetarieni deoarece nu contin produse de origine animala cum ar fi laptele. In mod evident nu contin lactoza, iar unele produse nu contin nici soia, gluten sau alte produse alergene, un exemplu fiind produsele bazate pe un amestec de mazare, orez si canepa.

GymBeam MyProtein Prozis
Pret 62.9 RON / 1 kg 99 RON / 1 kg 83 RON / 1 kg
Pret pe 100 gr. 6 RON 10 RON 8 RON
Recomandarea AB ★ ★ ★ ★ ☆ ★ ★ ☆ ☆ ☆ ★ ★ ★ ☆ ☆

Creatina este printre cele mai bine studiate si unul dintre cele mai eficiente suplimente cand vine vorba de performanta sportiva. Creatina ajuta la performanta exercitiilor fizice, producand rapid energie in timpul activitatilor intense. In acelasi timp suplimentarea cu creatina manifesta beneficii cognitive, insa acestea necesita studiu si documentare suplimentara.

GymBeam MyProtein Prozis
Pret 28.9 RON / 250 gr 49 RON / 250 gr 59 RON / 300 gr
Pret pe 100 gr 12 RON 20 RON 20 RON
Recomandarea AB ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ☆ ★ ★ ★ ☆ ☆

Suplimente pentru intermediati

Al treilea pachet este adresat intermediatilor. Acest pachet include recomandarile de suplimente din pachetul pentru incepatori, la care se adauga si alte suplimente menite sa imbunatateasca performanta antrenamentelor in functie de specificul acestora.

Izolat proteic Carbohidrati Beta-alanina Fish oil
Blend proteic Preworkout Citrulina
Caseina Cafeina Adaptogeni

Zerul din lapte poate fi procesat pentru a produce produse proteice sub trei forme: concentrat, izolat sau hidrolizat. Diferenta dintre aceste forme proteice este in special continutul de proteine. In cazul nostru, izolatul contine un procent mai mare de proteine. Unele produse pot fi suficient de pure pentru a fi practic fara lactoza, fara carbohidrati si/sau fara grasimi.

GymBeam MyProtein Prozis
Pret 95.9 RON / 1 kg 139 RON / 1 kg 132 RON / 1 kg
Pret pe 100 gr. 10 RON 14 RON 13 RON
Recomandarea AB ★ ★ ★ ★ ☆ ★ ★ ☆ ☆ ☆ ★ ★ ★ ☆ ☆

Un blend proteic se refera la un produs care contine o combinatie de tipuri proteice. Amestecurile proteice contin surse multiple de proteine si fiecare dintre aceste proteine au propriile lor profile de aminoacizi si propriile rate de digestie. Amestecurile proteice sunt produse excelente pentru eliberarea sustinuta de proteine pe parcursul zilei, intre mese si inainte de culcare, cand organismul nostru are cea mai mare nevoie de aminoacizi pentru a sustine procesul de recuperare.

GymBeam MyProtein Prozis
Pret 94.90 RON / 1 kg 149 RON / 0,9 kg 214 RON / 2 kg
Pret pe 100 gr. 9 RON 17 RON 11 RON
Recomandarea AB ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ ★ ★ ★ ★ ☆

Caseina este una dintre cele doua proteine care alcatuiesc proteinele din lactate (cealalta fiind proteina din zer). Caseina este de obicei cunoscuta ca fiind proteina din lapte cu o “absorbtie” lenta. Foarte important de retinut in cazul tuturor suplimentelor proteice este faptul ca pentru imbunatatirea cresterii musculare si/sau a performantei sportive, trebuie consumata o cantitate suficienta de proteine in fiecare zi din alimente. In cazul in care mancarea ta nu acopera necesarul zilnic de proteine, atunci poate fi luata in considerare suplimentarea cu proteine din zer sau cazeina.

GymBeam MyProtein Prozis
Pret 69.9 RON / 1 kg 119 RON / 1 kg 214 RON / 2 kg
Pret pe capsula 7 RON 12 RON 11 RON
Recomandarea AB ★ ★ ★ ☆ ☆ ★ ★ ☆ ☆ ☆ ★ ★ ★ ★ ☆

Pe scurt, carbohidratii te ajuta sa performezi. La fel ca si creatina, acestia ofera energie muschilor tai. Carbohidratii, in special cei simpli, sunt absorbiti rapid de organism ducand la o crestere a nivelului de insulina, oferind astfel energie mai usor de utilizat, ceea ce duce la randul sau la o imbunatatire a performantei fizice.

Ideea este, cu cat consumi mai putini carbohidrati prin dieta, cu atat acest efect al cabohidratilor (consumati in timpul antrenamentului) asupra performantei va fi mai accentuat. Aici intra in discutie diferiti carbohidrati simpli sau formule care de fapt tintesc o golire gastrica si absorbtie cat mai rapida – ex. highly branched cyclic dextrin (o forma noua de maltodextrina).

Avantajele produselor cu carbohidrati depind foarte mult de dieta persoanei in cauza. Persoanele cu diete bogate in carbohidrati nu vor vedea imbunatatirea antrenamentului folosind o bautura cu carbohidrati. In mod identic, consumul unei mese bogate in carbohidrati inainte de antrenament face inutil consumul de carbohidrati in timpul antrenamentului. In caz opus, persoanele care urmeaza o diete cu putini carbohidrati, vor vedea beneficii semnificative in urma consumului de produse cu carbohidrati in jurul antrenamentului.

✚ Dextroza

GymBeam MyProtein Prozis
Pret 13.9 RON / 1 kg 18 RON / 1 kg 53 RON / 2 kg
Pret pe 100 gr. 1 RON 2 RON 3 RON
Recomandarea AB ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ☆ ★ ★ ★ ☆ ☆

✚ Maltodextrina

GymBeam MyProtein Prozis
Pret 19 RON / 1 kg 53 RON / 2 kg
Pret pe 100 gr 0.2 RON 0.3 RON
Recomandarea AB ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ☆

✚ Waxy Maize

GymBeam MyProtein Prozis
Pret 119 RON / 5 kg 48 RON / 0,9 kg
Pret pe 100 gr. 2 RON 5 RON
Recomandarea AB ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ★ ★ ★ ★ ☆ ★ ★ ☆ ☆ ☆

✚ Highly Branched Cyclic Dextrin

GymBeam MyProtein Prozis
Pret 94 RON / 1 kg 160 RON / 1 kg
Pret pe 100 gr. 9 RON 16 RON
Recomandarea AB ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ☆ ☆ ☆

Preworkout-ul este un produs, de obicei o pudra continand un amestec de ingrediente. Acest timp de produs este menit sa imbunatateasca performanta antrenamentului daca este consumati dinainte. Este important sa intelegem ca fiecare brand de suplimente sportive au propria formula de “preworkout”, ceea ce inseamna ca desi similare, produsele prezente pe piata contin ingrediente proprii si cu siguranta in cantitati diferite.

De asemenea trebuie inteles ca nu exista o definitie clara a ceea ce este un supliment preworkout, mai mult de atat, un astfel de produs trebuie sa fie specific formulat in functie de scopul de performanta individual.

GymBeam MyProtein Prozis
Pret 66.9 RON / 210 gr 135 RON / 420 gr 160 RON / 300 gr
Pret pe 100 gr 32 RON 32 RON 53 RON
Recomandarea AB ★ ★ ★ ★ ☆ ★ ★ ★ ☆ ☆ ★ ★ ☆ ☆ ☆

Cafeina este un stimulant popular. Cafeina este binecunoscuta pentru efectul sau impotriva somnolentei. Cafeina poate stimula organismul prin cresterea adrenalinei sau dopaminei, acest efect avand implicatii semnificative in generarea de forta. Insa consumul frecvent de cafeina va reduce rapid acest efect.

Prin urmare, utilizarea ocazionala a cafeinei se genera efectul stimulator de fiecare data. Acesta este si motivul pentru care cafeina nu este recomandata ca un supliment de baza.

GymBeam MyProtein Prozis
Pret 23.90 RON / 90 caps 25 RON / 100 caps 43 RON / 90 caps
Pret pe capsula 0.27 RON 0.25 RON 0.48 RON
Recomandarea AB ★ ★ ★ ★ ☆ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ☆ ☆

Beta-alanina se leaga cu un alt aminoacid pentru a crea carnosina. Carnosina va actiona ca un tampon pentru aciditate si va intarzia aparitia oboselii musculare. In esenta, suplimentarea cu beta-alanina iti imbunateste rezistenta.

Tocmai de aceea este important de inteles ca beta-alanina functioneaza (in modul descris mai sus) in cazul exercitiilor intense unde acumularea de acid lactic are loc dupa aproximativ un minut. Prin urmare, beneficiile suplimentarii cu neta-alanina vor fi cel mai bine resimtite de catre persoanele care se antreneaza in intervale de 1-4 minute.

GymBeam MyProtein Prozis
Pret 23.90 RON / 250 gr 69 RON / 250 caps 69 RON / 300 caps
Pret pe 100 gr. 10 RON 28 RON 23 RON
Recomandarea AB ★ ★ ★ ★ ☆ ★ ★ ☆ ☆ ☆ ★ ★ ★ ☆ ☆

Citrulina este un stimulant de oxid nitric. Aceste suplimente sunt folosite deoarece nivelurile crescute de oxid nitric sunt asociate cu o circulatie imbunatatita, crestere musculara si o productie mai eficienta de energie. Exemple populare de astfel de suplimente sunt arginina, citrulina si agmantina.

Citrulina. Desi ideea, in ceea ce priveste citrulina, este ca odata consumata este convertita in arginina, aparent procesul nu este foarte eficient si nu creste stabil nivelurile de oxid nitric. Insa dintre alternativele existente, citrulina este cea mai buna optiune pentru crestrea nivelurilor de oxid nitric.

L-arginina este descompusa in sistemul digestiv inainte de a putea ajunge in restul corpului. Un tip popular este arginina alfa-ketoglutarat (AAKG).

Agmantina este un supliment promitator, insa lipsesc suficiente dovezi in ceea ce priveste efectele sale, deci nu poate fi recomandat in scopul imbunatatirii performantei fizice.

GymBeam MyProtein Prozis
Pret 47.9 RON / 250 gr 89 RON / 250 gr 57 RON / 150 gr
Pret pe 100 gr. 19 RON 36 RON 38 RON
Recomandarea AB ★ ★ ★ ★ ☆ ★ ★ ★ ☆ ☆ ★ ★ ☆ ☆ ☆

✚ L-arginina

GymBeam MyProtein Prozis
Pret 32.9 RON / 250 gr 99 RON / 250 gr 91 RON / 300 gr
Pret pe 100 gr 13 RON 40 RON 30 RON
Recomandarea AB ★ ★ ★ ★ ☆ ★ ★ ☆ ☆ ☆ ★ ★ ★ ☆ ☆

Adaptogenii previn stresul daca sunt luati in avans. Acestia pot reduce efectele secundare (psihice si fizice) ale stresului, care includ oboseala, depresia si anxietatea. In contextul performantei sportive insa, exista dovezi preliminare care sugereaza ca aceste suplimente pot scadea perceptia oboselii atunci cand sunt luate inainte de exercitiu. Cu toate acestea, pentru a putea recomanda suplimentarea cu adaptogeni in scopul imbunatatirii performantei sportive este nevoie de mai multe studii si date stiintifice.

Cei mai populari si bine cercetati adaptogeni sunt: ashwagandha, rhodiola rosea si panax ginseng.

✚ Ashwagandha

GymBeam MyProtein Prozis
Pret 33.4 RON / 90 caps 64 RON / 90 caps
Pret pe capsula 0.37 RON 0.71 RON
Recomandarea AB ★ ★ ★ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ★ ★ ☆ ☆ ☆

✚ Rhodiola Rosea

GymBeam MyProtein Prozis
Pret 61 RON / 60 caps
Pret pe capsula 1.02 RON
Recomandarea AB ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ★ ★ ★ ☆ ☆

✚ Ginseng

GymBeam MyProtein Prozis
Pret 64 RON / 90 caps 53 RON / 60 caps
Pret pe capsula 0.71 RON 0.88 RON
Recomandarea AB ☆ ☆ ☆ ☆ ☆ ★ ★ ★ ☆ ☆ ★ ★ ★ ★ ☆

Uleiul de peste este termenul folosit pentru a face referire la doua tipuri de acizi grasi omega-3, si anume: acid eicosapentaenoic (EPA) si acid docosahexaenoic (DHA). Aceste grasimi omega-3 se gasesc de obicei la peste, produse de origine animala si fitoplancton.

Beneficiile majore ale uleiului de peste sunt reducerea puternica a nivelurilor de trigliceride. De asemenea contribuie la o imbunatatire semnificativa a starii de spirit la persoanele cu depresie majora. In special EPA, pare a fi cel mai eficient acid gras omega-3 in acest scop, ceea ce sugereaza ca efectele uleiului de peste se datoreaza reducerii neuroinflamarii. Cu toate acestea, nu trebuie sa se traga concluzia ca beneficiile suplimentarii cu omega-3 se extind la boli inflamatorii in general.

Nu in ultimul rand trebuie notat faptul ca multe suplimente de omega-3 pot contine lipide oxidate care pot deteriora celulele. Pana in momentul de fata insa, nu este clar daca acest lucru are consecinte semnificative asupra sanatatii.

GymBeam MyProtein Prozis
Pret 28.9 RON / 120 caps 83 RON / 90 caps 59 RON / 90 caps
Pret pe capsula 0.24 RON 0.92 RON 0.66 RON
Recomandarea AB ★ ★ ★ ☆ ☆ ★ ★ ☆ ☆ ☆ ★ ★ ★ ★ ☆

Suplimente pentru avansati

Al patrulea pachet este adresat avansatilor. Acest pachet include toate recomandarile atat din pachetul pentru incepatori cat si intermediati, la care se adauga si alte suplimente menite sa aduca un avantaj in optimizarea performantei antrenamentelor.

Hidrolizat proteic
BCAA si EAA
Batoane proteice

Hidrolizatul proteic este un concentrat sau izolat din zer in care unele dintre legaturile aminoacizilor au fost rupte prin expunerea proteinelor la caldura, acizi sau enzime. Aceasta “pre-digestie” face ca proteinele hidrolizate sa fie absorbite mai rapid in intestin comparat cu concentratele sau izolatul proteic din zer.

GymBeam MyProtein Prozis
Pret 71.9 RON / 1 kg 149 RON / 1 kg 144 RON / 0.9 kg
Pret pe 100 gr. 7 RON 15 RON 16 RON
Recomandarea AB ★ ★ ★ ★ ☆ ★ ★ ☆ ☆ ☆ ★ ★ ★ ☆ ☆

Aminoacizii cu catena ramificata (BCAA) si aminoacizii esentiali (EAA) au un efect limitat asupra performantei fizice. Suplimentarea cu astfel de produse nu creste forta, nu reduce oboseala si nu imbunatateste rezistenta musculara.

BCAA si mai ales EAA joaca un rol in acumularea musculara deoarece ori de cate ori consumi proteine prin dieta, consumi BCAA/EAA. Prin urmare consumul de proteine prin dieta are un efect superior suplimentarii cu BCAA, suplimentarea cu EAA fiind uneori similara (datorita spectului complet de aminoacizi esentiali continuti).

Faptul ca proteina din alimente poate sa provoace crampe si disconfort daca este consumata in timpul sau aproape de exercitiul fizic, poate fi un argument bun pentru suplimentarea cu BCAA sau EAA in locul unei mese.

In ceea ce priveste raportul optim de BCAA, exista un singur studiu in care se analizeaza acest aspect, iar din acesta reiese ca raportul optim este 2: 1: 1., deoarece acelasi raport apare in mod natural in muschi. Exista date despre suplimentarea doar cu leucina, unde la un consum cronic, rationamentul agreat este ca aceasta va duce la epuizarea celorlalti aminoacizi, ceea ce ar putea fi contraproductiv pe termen lung. Pana cand cercetarea aprofundeaza acest subiect raportul optim ramane 2:1:1.

GymBeam MyProtein Prozis
Pret 47.7 RON / 250 gr 59 RON / 250 gr 91 RON / 300 gr
Pret pe 100 gr. 19 RON 24 RON 30 RON
Recomandarea AB ★ ★ ★ ☆ ☆ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ☆ ☆

✚ EAA

GymBeam MyProtein Prozis
Pret 47.7 RON / 250 gr 145 RON / 270 caps 48 RON / 267 gr
Pret pe servire 1.91 RON 1.61 RON 1.6 RON
Recomandarea AB ★ ★ ★ ☆ ☆ ★ ★ ★ ★ ☆ ★ ★ ★ ★ ★
Batoanele proteice pot fi folosite in diferite scopuri.

Spre exemplu, se pot dovedi un substitut pentru mese in special in contextul planurilor nutritionale care presupun un aport ridicat de proteine. In acest caz pot fi o alternativa viabila in special pentru controlul portiilor dar si pentru reducerea aportului caloric.

Scopul batoanelor proteice este de a oferi un aport semnificativ de proteine si fibre pentru a contribui la senzatia de satietate pentru o perioada mai lunga de timp. Bineinteles batoanele proteice sunt eficiente in controlul compozitiei corporale in special atunci cand fac parte dintr-o alimentatie echilibrata. Cu toate acestea, nu ne putem baza in totalitate pe batoane proteice deoarece acestea nu furnizeaza toti nutrientii si antioxidantii necesari, gasiti spre exemplu in fructe, legume si cereale integrale.

  • De asemenea multe batoane proteice au arome variate – ex. ciocolata, unt de arahide, brownie, etc. – iar asta ne ajuta sa ne satisfacem poftele de dulce, evitand in acelasi timp consumul exagerat de calorii din alte surse.
  • Alternativ, batoanele proteice pot fi folosite ca suport pentru antrenament, ne ofera nutrientii necesari pentru a maximiza performanta unui antrenament, sau recuperarea dupa acesta.
  • Totodata batoanele proteice au avantajul convenientei. Sunt mici si pot fi consumate rapid de catre persoanele active si cele foarte ocupate. Acestea sunt o optiune simpla pentru cei care isi doresc sa isi controleze nutritia dar care nu au timpul necesar pentru o planificare detaliata a meselor.

Intr-adevar, batoanele proteice sunt procesate, dar asta nu le face implicit „rele”. Cata vreme consumul de batoane proteice face parte dintr-o dieta echilibrata si diversificata bazata predominant pe alimente neprocesate, nu exista niciun motiv sa elimini complet optiunea batoanelor proteice.

La alegerea unui baton proteic, uita-te in primul rand la caloriile continute de acesta. Cu alte cuvinte, vrei sa te asiguri ca, daca mananci un baton proteic ca gustare, acesta contine un numar de calorii potrivit unei gustari, fara sa iti dea peste cap bugetul caloric pentru acea zi. Apoi, daca alegi sa mananci un baton proteic pentru aportul de proteine, atunci este esential sa fii atent la cantitatea de proteine continuta. Multe batoane nutritionale de pe piata sunt de fapt mai degraba batoane energetice, decat batoane proteice. Un ordin de marime pentru un baton proteic ar fi un continut de cel putin 10 g de proteine pentru fiecare 100 de calorii.

De asemenea, verifica si conținutul de grasimi, deoarece pentru unele batoane multe calorii provin din grasimi, fiind facute cu nuci, unt de nuci aau seminte. Bineinteles, astfel de grasimi sunt sanatoase si contribuie la senzatia de satietate (util in timpul unei diete), insa daca esti in cautarea unui baton proteic pentru recuperare in urma antrenamentului, atunci vei vrea sa tii cont de faptul ca grasimea poate incetini absorbtia carbohidratilor și a proteinelor. Prin urmare vei dori să optezi pentru o alternativa cu mai putine grasimi.

GymBeam MyProtein Prozis
Pret 6.9 RON / 60 gr 10 RON / 80 gr 7 RON / 40 gr
Pret pe 100 gr. 11.5 RON 12.5 RON 17.5 RON
Recomandarea AB ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ★ ☆ ★ ★ ★ ☆ ☆

Daca ti-a placut acest articol si ai gasit utile informatiile prezentate, distribuie-l pentru ca informatia sa ajunga la cat mai multa lume.